Essilor Jazz & Blues festival

Zaterdag 18 en zondag 19 mei

Geniet van de heerlijke Jazz en Blues acts in het centrum van Zevenaar. De Gospeldienst op zondagmorgen 19 mei vindt plaats in de R.K. Kerk te Groessen. Alle voorstellingen zijn gratis toegankelijk en er zijn zitplaatsen aanwezig. We zullen zo spoedig mogelijk het programma met je delen. Volg je ons al op Facebook? Hier vind je leuke wetenswaardigheden over Muziekstad Zevenaar, de artiesten en bands.

Zaterdag 18 mei

13:30

- 17:00 uur

FLY Bluesband
Markt

13:30

- 17:00 uur

Little Hat Band
Raadhuisplein

20:15

- 21:45 uur

Emily Hill Band
Raadhuisplein

22:00

- 23:45 uur

Mojo Man
Raadhuisplein

Zondag 19 mei

FLY Bluesband

Zaterdag 18 mei
13:30 uur
Markt

Het duurt gelukkig geen vijf lange jaren meer, want op 18 mei staat de Five Long Years Bluesband op het podium in Zevenaar! De Nederlandse FLY Bluesband bestaat uit een stel veteranen uit de Gelderse blues scene. Ze zijn trots op hun band, die vrijwel altijd de classificatie krijgt ‘de beste bluesband die we tot nu toe hier hebben gezien’. Het repertoire? Van dampende blues(rock) tot meeslepende ballads.

De virtuoze gitaarsolo’s van Tom Pegels, de strakke basis van de rhythm-twins Klaas van der Veer (bas) en Peter Beemsterboer (drums), de ondersteunende tapijten van keyboardspeler Hans-Heinrich Glockner en de perfecte chemie tussen de zanger(s) Vincent Roerdink/George Meurders en Lucia Bokken maken deze band tot een must-see-and-hear.

Little Hat Band

Zaterdag 18 mei
13:30 uur
Raadhuisplein

Rockin’, sleazy & electrified… Little Hat mixt het allemaal door elkaar in een meedogenloze groove die flowt alsof ‘ie van een one-man band komt. Hun strakke, rauwe, primitieve sound brengt je terug naar een tijd toen rocken betekende dat er ook gerold werd. De zware dans ritmes doen je bijna vergeten dat de lage tonen niet worden ingevuld door een bassist, maar door de rechtervoet van de drummer. Elke show is een unieke ervaring doordat deze ervaren muzikanten constant op elkaar inspelen en iets unieks creëren op het podium.

Frontman Machiel Meijers’ (Stackhouse) rauwe en gepassioneerde vocalen en harmonicawerk worden mooi gecomplimenteerd door legendarische Dutch Blues Hall of Fame inductee Willem Van Dullemen’s (Groovetones) gruizige old-school gitaarspel. Dit ijzersterke duo wordt gecompleteerd door de stuwende ritmes van uitblinker Paolo de Stigter (Thomas Toussaint) op drums: een alternatief power-trio dat je elke dag van de week van je sokken kan blazen.

De band is reeds een graag geziene gast op vele festivals. Daarbij heeft de release van hun internationaal uitstekend ontvangen debuut-album “Wine Whiskey & Wimmen” deze winnaars van de Dutch Blues Challenge hen geen windeieren gelegd. Verwacht wilde grooves en toffe licks als je naar een Little hat show komt… Maar bovenal: vergeet niet je dansschoenen aan te trekken want het is onmogelijk om stil te staan als deze mannen aan de slag gaan!

Emily Hill Band

Zaterdag 18 mei
20:15 uur
Raadhuisplein

Emily Hill is de band van de 23-jarige zangeres Emmelien. Er wordt wel geroepen ‘wat goed is komt snel’. Dat klopt gedeeltelijk, want hoe jong ze ook is, ze is zich al wat jaren aan het ‘warmlopen’. Van optredens op school tot aan Rabo Jazz Amersfoort. Recentelijk zit er een duidelijke versnelling in haar bekendheid. In thuisstad Amersfoort stond ze in oktober ’21 op het ‘Flirting With The Blues festival’. Sindsdien is de band een veelgevraagde act op festivals door heel Nederland. Van kleinere intieme cafés tot grote popzalen. En ook internationaal is ze al door kenners gespot. In oktober ’23 nam de band deel aan de Dutch Blues Challenge. Naar aanleiding daarvan schreef het Haarlems Dagblad “..een verpletterend optreden. “

Soul, blues, jazz, funk, New Orleans en gospel komen samen in het repertoire. Dansen, flirten en met zichtbaar plezier maken de act van zangeres en band licht en vrolijk. Naast covers speelt de band ook eigen nummers. Sinds 2023 en 2024 spreidt Emily Hill haar vleugels verder uit en is ze door het hele land te zien. Kom deze frisse wind zelf aanschouwen op het Raadhuisplein tijdens het Jazz & Blues weekend!

Mojo Man

Zaterdag 18 mei
22:00 uur
Raadhuisplein

Talent voor elf, libido in overvloed en de zelfverzekerdheid van een Amerikaanse presidentskandidaat. Aangevoerd door de charismatische zanger Marcel Duprix dendert dit tienkoppig collectief, inclusief een vijf man tellende blazerssectie, vol bravoure door een loeihete stamppot van dampende Rock, Soul en Rhythm & Blues. Opvallend zijn de vet tetterende trompetten en sapcentrifugerende saxofoons, een combinatie waarvan je Mojo onverbiddelijk gaat gloeien. De naam Mojo Man gonst al enige tijd in het live circuit. Mojo Man maakt muziek voor een groot publiek. Denk aan Black Crowes met af en toe een flinke dosis Stax. Of zoals ze het zelf noemen; Balls & Horns.

De basis voor de band wordt in 2014 gelegd door tenorsaxofonist Reinier Zervaas en zanger/gitarist Marcel Duprix. Er is bewust voor gekozen om live een sound te ontwikkelen die heel herkenbaar is en afwijkt van de massa. Mojo Man krijgt uiteindelijk vorm in in een puur, ongepolijst recht-voor-zijn-raap collectief: een tienkoppig ‘music monster’. Groots, stevig en swingend. Kom Mojo Man live bekijken op 18 mei in Zevenaar!

Gospeldienst

Zondag 19 mei
10:30 uur
Kerk Groessen

Ook dit jaar organiseert Stichting Muziekstad Zevenaar met Pinksteren het traditionele Internationale Essilor Jazz- en Bluesfestival (38e keer). Eén van de onderdelen daarvan is de oecumenische Jazz- en Gospeldienst (31e keer), die in samenwerking met “De Samenwerkende Kerken van Zevenaar” wordt gehouden op zondag 19 mei a.s. om 10.30 uur in de H. Andreaskerk, Dorpstraat 7 in Groessen.

Stable Roof

Zondag 19 mei
13:30 uur
Raadhuisplein

De Stable Roof Jazz Band behoort al vele jaren tot de top van de Nederlandse traditionele jazz-scene. Ook in het buitenland, met name in Duitsland, weet men de band op waarde te schatten. Inmiddels is de band begonnen aan een nieuw hoofdstuk. De originele naam (gebaseerd op de eerste repetitieruimte) is in ere hersteld, de bluesgitaar is vervangen door piano en het repertoire aangepast aan de nieuwe bezetting. Was vroeger de Engelse Trad-jazz sterk stijlbepalend, nu is er een evenwichtig, afwisselend en mooi gearrangeerd programma samengesteld met stukken van diverse grootheden uit de jazzhistorie.

Nieuw elan bij alle bandleden, dat zijn uitwerking niet mist op het podium. Een geweldige act om te bekijken en zeker niet alleen voor Jazzliefhebbers.

Ramblin Man

Zondag 19 mei
13:30 uur
Markt

Ramblin’ Men is een kwartet dat zich onderscheidt met een repertoire met akoestische Rhythm & Blues covers, aanverwante muziekstijlen en eigen werk. De bandleden zijn stuk voor stuk doorgewinterde muzikanten met ruime ervaring in de Blues- Pop- en Rock scene. Na decennia groot podiumwerk en flink elektrisch geweld ontstond er onder de bandleden behoefte aan een formatie die in kleinere settings mooie harmonieuze songs ten gehore kan brengen. Lekker dicht bij het publiek in een gezellig intiem sfeertje. Het blijkt een gouden greep. Het publiek is blij met de repertoirekeuze en de prettige bijkomstigheid dat de gasten zich tijdens de optredens nog enigszins verstaanbaar kunnen maken. De perfecte band voor een ontspannen zondagmiddag!

Jay Jay’s Border Jazzmen

Zondag 19 mei
13:30 uur
Eet-Lokaal

Opgericht door trombonist Jan (“Jay Jay”) Janssen in de grensplaats (“Border”) Dinxperlo is dit enthousiaste orkest al bijna 25 jaar een graag geziene gast in clubs en op festivals in binnen- en buitenland. Jay Jay’s Border Jazzmen speelt traditionele jazz in Engelse stijl, maar maakt regelmatig uitstapjes naar blues-, country- en latin-muziek. Ook hits uit de jaren vijftig en zestig horen tot het uitgebreide repertoire. Verrassend is de indrukwekkende close harmony-zang, die ook de niet jazzliefhebbers niet onberoerd zal laten. Een top-act om te zien en te horen onder het genot van een hapje en een drankje bij Eet-Lokaal in Zevenaar.

Sponsors: